Ontdek Sant Lluís: Het charmante dorpje met een prachtige kerk en gezellig dorpsplein op Menorca

17 mei 2023
Ontdek Sant Lluís: Het charmante dorpje met een prachtige kerk en gezellig dorpsplein op Menorca

Menorca, een van de prachtige Balearen eilanden in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn adembenemende stranden, kristalhelder water en pittoreske dorpjes. Eén zo'n charmant dorpje is Sant Lluís, gelegen in het zuidoosten van het eiland. In deze blog post nemen we je mee op een ontdekkingstocht door Sant Lluís, waarbij we stilstaan bij de prachtige kerk en het gezellige dorpsplein die dit dorpje zo uniek maken.

Een stukje geschiedenis

Sant Lluís dankt zijn naam aan koning Lodewijk IX van Frankrijk, die het eiland Menorca in 1756 veroverde. Het dorp werd gesticht door de Fransen als een symbool van hun heerschappij over het eiland. Hoewel de Franse overheersing slechts een korte periode duurde, heeft hun aanwezigheid op Menorca blijvende sporen achtergelaten, zoals de prachtige architectuur en straatnamen in Sant Lluís.

De prachtige kerk van Sant Lluís

De kerk van Sant Lluís, of 'Església de Sant Lluís' in het Catalaans, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp. Het is een prachtig voorbeeld van neoklassieke architectuur, ontworpen door de Franse architect Louis François Fayod. De bouw van de kerk begon in 1761 en werd voltooid in 1785.

De kerk heeft een indrukwekkende gevel, met een groot fronton en twee klokkentorens. Boven de ingang van de kerk zie je het wapenschild van koning Lodewijk IX, een herinnering aan de Franse invloed op het eiland. Eenmaal binnen, word je begroet door een prachtig interieur met drie beuken en een indrukwekkend altaarstuk.

Een van de meest opvallende kenmerken van de kerk is het orgel, gebouwd in 1797 door de Mallorcaanse orgelbouwer Jordi Bosch i Bernat. Dit orgel is één van de oudste en best bewaarde orgels op de Balearen en wordt nog steeds gebruikt tijdens kerkdiensten en concerten.

Het gezellige dorpsplein van Sant Lluís

Naast de prachtige kerk is het dorpsplein, of 'Plaça de la Constitució', het kloppende hart van Sant Lluís. Dit plein is omringd door kleurrijke, traditionele Menorcaanse huizen en diverse winkeltjes, bars en restaurants.

Op het dorpsplein heerst een ontspannen en vriendelijke sfeer. Het is de perfecte plek om van een kopje koffie of een glaasje Menorcaanse wijn te genieten op een van de vele terrasjes, terwijl je het rustige leven van de lokale bevolking gadeslaat. Ook is het plein de locatie voor verschillende evenementen en feesten gedurende het jaar, zoals de jaarlijkse 'Festes de Sant Lluís', waarbij de lokale bevolking traditionele dansen uitvoert en paardenrennen worden gehouden.

De omgeving verkennen

De omgeving van Sant Lluís biedt ook genoeg te ontdekken. Het dorp ligt dicht bij enkele van de mooiste stranden van Menorca, zoals Binibèquer, Punta Prima en Binisafúller. Deze stranden zijn ideaal voor een ontspannen dagje zonnebaden, zwemmen en snorkelen in het kristalheldere water.

Ook zijn er tal van wandel- en fietsroutes in de omgeving die je langs de prachtige kust en het groene binnenland van Menorca voeren. Bezoek bijvoorbeeld het natuurpark S'Albufera des Grau, een uitgestrekt wetlandgebied waar je een grote verscheidenheid aan flora en fauna kunt bewonderen.

Tot slot mag een bezoek aan de nabijgelegen hoofdstad Mahón niet ontbreken tijdens je verblijf in Sant Lluís. Deze historische stad heeft een charmante oude binnenstad, een levendige haven en diverse interessante bezienswaardigheden, zoals het Fort van Isabel II en de kerk van Santa Maria.

Sant Lluís is een charmant dorpje op Menorca dat zeker een bezoek waard is. Met zijn prachtige kerk, gezellige dorpsplein en de nabijheid van enkele van de mooiste stranden van het eiland, is Sant Lluís de perfecte bestemming voor een ontspannen vakantie op Menorca. Dompel jezelf onder in de lokale cultuur, geniet van de rustige sfeer en ontdek de prachtige omgeving die dit dorpje en het eiland Menorca te bieden hebben.