Cala Pregonda: het afgelegen strand met kristalhelder water en rode rotsen op Menorca

26 april 2023
Cala Pregonda: het afgelegen strand met kristalhelder water en rode rotsen op Menorca

Als je op zoek bent naar een uniek en afgelegen strand met een adembenemend landschap en kristalhelder water, dan is Cala Pregonda op Menorca dé plek voor jou. Dit prachtige strand wordt omgeven door rode rotsen en is alleen toegankelijk via een wandelpad, waardoor het een ongerepte en rustige locatie is voor diegenen die even willen ontsnappen aan de drukte van de meer toeristische stranden op het eiland.

Een verborgen paradijs op Menorca

Menorca is het op één na grootste eiland van de Balearen en staat bekend om zijn prachtige stranden en kristalheldere water. Het eiland heeft veel te bieden, van historische bezienswaardigheden tot prachtige natuurlijke landschappen. Cala Pregonda is slechts één van de vele schitterende stranden die Menorca rijk is, maar het is zeker een van de meest bijzondere.

Cala Pregonda ligt aan de noordkust van Menorca, ongeveer 10 kilometer van het stadje Es Mercadal en 7 kilometer van het dorpje Fornells. Het is een afgelegen strand, verscholen tussen glooiende heuvels en omgeven door een landschap van rode rotsen en groene vegetatie. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Bereikbaarheid van Cala Pregonda

In tegenstelling tot andere stranden op Menorca, is Cala Pregonda niet gemakkelijk bereikbaar met de auto. Het dichtstbijzijnde parkeerterrein ligt bij het strand Binimel-là, vanwaar je een 30-minuten durende wandeltocht moet maken om bij Cala Pregonda te komen. Deze wandeling is echter absoluut de moeite waard, want het landschap onderweg is adembenemend en de beloning aan het einde van de tocht is een schitterend, afgelegen strand dat je bijna voor jezelf hebt.

Het wandelpad naar Cala Pregonda is onderdeel van de 'Cami de Cavalls', een historisch pad dat rond het hele eiland Menorca loopt. De route is goed gemarkeerd en niet bijzonder moeilijk, maar het is wel belangrijk om stevige schoenen en voldoende water mee te nemen, want er zijn geen faciliteiten onderweg. De wandeling naar het strand biedt een geweldige kans om te genieten van de prachtige natuur en het spectaculaire uitzicht op de kustlijn van Menorca.

Het strand van Cala Pregonda

Eenmaal aangekomen bij Cala Pregonda, wordt je beloond met een adembenemend uitzicht op het strand en het kristalheldere water. Het strand zelf is relatief klein, maar het zachte zand en de rustige omgeving zorgen voor een ontspannen sfeer. De rode rotsen die het strand omringen, geven het een uniek en fotogeniek karakter.

Het water bij Cala Pregonda is ongelooflijk helder en blauw, waardoor het perfect is voor snorkelen en zwemmen. De zeebodem is rotsachtig, wat zorgt voor een interessante onderwaterwereld om te verkennen. Vergeet dus zeker je snorkelset niet mee te nemen!

Een opvallend kenmerk van Cala Pregonda is het kleine eilandje net voor de kust, dat je kunt bereiken door een korte afstand te zwemmen. Het eilandje biedt een prachtig uitzicht op de omgeving en is een leuke bestemming voor een korte verkenningstocht.

Wat je moet weten voordat je gaat

Hoewel Cala Pregonda een prachtige en ongerepte locatie is, zijn er enkele dingen die je moet weten voordat je op pad gaat. Zo zijn er geen faciliteiten op het strand, zoals toiletten, douches of horecagelegenheden. Zorg er dus voor dat je voldoende water, snacks en andere benodigdheden meeneemt voor de dag.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat Cala Pregonda een beschermd natuurgebied is, dus het is essentieel om respect te tonen voor de omgeving en geen afval achter te laten. Neem altijd een afvalzakje mee om je afval in te bewaren en neem het mee terug om het op de juiste manier weg te gooien.

Cala Pregonda is een uniek en afgelegen strand op Menorca dat zeker een bezoek waard is. De combinatie van het kristalheldere water, de rode rotsen en de rustige omgeving maken het een perfecte bestemming voor een ontspannen dagje uit. Het mag dan misschien wat meer moeite kosten om er te komen, maar het adembenemende landschap en de ongerepte schoonheid van het strand zullen je zeker niet teleurstellen.